Hírek

Sajtószoba - 2018. január 3, szerda

Javultak a rákos megbetegedések gyógyulási mutatói

Az ezredforduló óta jelentősen nőtt Magyarországon az onkológiai betegségek előfordulása, ugyanakkor 11-12 százalékkal javultak a gyógyulási mutatók - mondta Kásler Miklós onkológus, egyetemi tanár abból az alkalomból, hogy szerkesztésében megjelent Az onkológia alapjai című kötet ötödik, aktualizált és bővített kiadása.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a több mint 1300 oldalas munka annak az 1994-es kiadásnak a korszerű változata, ami Európában elsőként tekintette át ezeket a megbetegedéseket, minden szövettani típusra, stádiumra, előrehaladottsági fokra és szervre lebontva az ismereteket, terápiás algoritmust kínálva.

Ezzel a létező legkorszerűbb módon áll a magyar orvosok rendelkezésére az irányelv-gyűjtemény, ami bármilyen helyzetben útmutatást ad a teendőkről.

Kásler Miklós hangsúlyozta: rendkívül összetett az onkológiai diagnosztika és a kezelési rend, hiszen rák elnevezés alatt mintegy 250 szövettani megbetegedést tartanak számon, ezért lényeges, hogy összegezzék a felismerés és a kezelés komponenseit.

Mint mondta, a teljes hazai orvostársadalmat szólítják meg a Medicina Könyvkiadó által megjelentetett kötettel, ami az egyetemi tananyagok között is helyet kap.

Hozzátette: Magyarországon a halálozások negyede vezethető vissza onkológiai okokra, és ez az arány megegyezik az európai átlaggal.

Forrás

bama.hu

Hírarchívum