Hírek

Koronavírus - 2020. március 22, vasárnap

A pécsi virológiai kutatócsoportnak sikerült elsőként hazánkban meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja dr. Jakab Ferenc professzor vezette virológiai kutatócsoportjának, valamint a kutatóközpont dr. Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében elsőként sikerült hazánkban meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját.

„Ez egy fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy hazánkban a Koronavírus Kutató Akciócsoportot vezessem, amelynek célja a vírus jobb megismerése: a fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. A mostani eredmény is egyértelműen jelzi, hogy az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is” – mondta dr. Jakab Ferenc.

A pécsi virológiai kutatócsoport, dr. Kemenesi Gábor irányításával, első lépésként egy magyar fertőzött garatváladékának a mintáját dolgozta fel a nemzetközi protokoll alapján. Ezt követően a központ genomikai és bioinformatikai laboratóriumának munkatársai, Urbán Péter és Tóth Gábor Endre - új generációs szekvenálási technológiát alkalmazva - meghatározták a vírus genetikai kódját. A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését a bioinformatikai kutatócsoport munkatársa, dr. Herczeg Róbert végezte.

A kutatócsoportok szoros együttműködése és a kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes munkafolyamatot hazánkban a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni a további igazoltan pozitív minták esetén is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Forrás:

PTE

Az Univ TV dr. Jakab Ferenc professzorral készített interjúját itt lehet megtekinteni:

Hírarchívum