Hírek

Egyéb hírek - 2020. január 7, kedd

Rekordot döntött a transzplantációk száma 2019-ben

Rekordot döntött a transzplantációk száma 2019-ben Magyarországon – írja a pecsma.hu az MTI-re hivatkozva.

A magyarországi szívtranszplantációs program indulása óta tavaly volt a legtöbb átültetés – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat január 3-án az MTI-vel. A két magyarországi szívtranszplantációs központban 72 szívátültetést végeztek, 64-et a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, nyolcat a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Kiemelték, hogy a szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek nyújtja a legjobb minőségű és sokszor egyetlen gyógymódot. Az életmentő és életminőség javító transzplantációkhoz azonban donorokra és donorszervekre van szükség. A szervek elsősorban elhunytakból, dobogó szívű agyhalottakból származnak Magyarországon és Európa-szerte. Itthon az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája felelős mind a magyarországi szervkivételi riadók, mind a nemzetközi szervcserék szervezéséért.

2019-ben összességében is több szervadományozás volt Magyarországon (180 elhunyt donor), mint a megelőző évben (168). 2019-ben Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban 440 szervátültetést hajtottak végre. Tavaly 252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés ötven kórházból a szervkoordinációs irodába, 180 esetben történt szervkivétel 41 kórházban. Agyhalottból 543 szervet, élődonorból pedig harmincat távolítottak el transzplantációs céllal.

A négy magyarországi vesetranszplantációs központban összesen 266 vesebeültetése történt, elhunytból 236 és élő donorból 30 vesetranszplantációt végeztek. A legtöbb, 153 veseátültetést (köztük 23 esetben élő donorból) tavaly is a budapesti Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája végezte. A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikája Transzplantációs Osztályán 33, a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikája Transzplantációs Osztályán 40 (köztük 4 esetben élődonorból), a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Sebészeti Intézete Transzplantációs Tanszékén 40 (köztük 3 esetben élődonorból) veseátültetés történt.

Májátültetés tavaly 79 volt Magyarországon, valamennyi a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. A Semmelweis Egyetem – az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő – mellkassebészeti klinikáján 18 tüdőátültetés is megvalósult.

Kombinált vese-és hasnyálmirigy átültetés 2019-ben 5 esetben történt a két hazai centrumban, Budapesten és Pécsett. Tavaly 610 új beteg került a szervátültetési várólistákra, december 31-én 1435 szervátültetésre váró beteg volt rajtuk. A legtöbben vesére várnak – derül ki az OVSZ adataiból.

Forrás:

pecsma.hu

Hírarchívum