Hírek

Sajtószoba - 2018. július 25, szerda

Jelentős a hiány a fogszabályozó orvosokból

Akár fél évet is várni kell az alapellátásban a gyermek-fogszabályozásra, miközben a gyerekek 80 százalékának kuszán nőnek a fogai. A Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság a gyermekfogászati ellátás számottevő szakmai, törvényhozási és finanszírozási megváltoztatása érdekében offenzívát indít - mondta a Világgazdaságnak Balásné Szántó Ildikó, a Társaság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának tanszékvezetője.

A megváltozott táplálkozási szokások miatt Magyarországon is érzékelhető az a világtendencia, hogy a gyerekek 80 százaléka fogszabályozásra szorul a felnőttkori fogászati betegségek elkerülése érdekében. Ám a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott rendelőkben jelentős hiány van fogszabályozó fogorvosból, mivel a magánpraxisok elszívják őket. Ugyanakkor a NEAK-rendelőkben és az iskolai fogászatokon is éppolyan kiváló szakemberek dolgoznak, mint a magánpraxisokban.

Uniós szinten is egyedi a hazai iskolafogászat rendszere, mégis sok sebből vérzik az adjunktus szerint, főleg törvényi és finanszírozási okokból. A törvény előírja a gyermekek évi kétszer történő fogászati szűrését, de a rendszer már akkor megbukik, amikor a pedagógusok óraszámát csökkenti, ha a gyerekeket elkísérik a fogászatra. Ráadásul a nem nagyvárosi gyerekek esetében az iskolai fogorvos sokszor messze van a tanintézménytől, a szállítás nem mindig oldható meg, és az iskolafogorvos sem mehet ki az iskolába, mert a törvény szerint csak rendelőben vizsgálhat.

Minden orvosi és fogorvosi tevékenység praxisjoghoz van kötve, de az iskolafogászat nem. Ez finanszírozási problémákat is okoz, például az iskolai fogorvosok nem kapták meg tavasszal azt a havi 130 ezer forintos praxispénz emelést, amihez hozzájutottak az alapellátásban dolgozó kollégáik.

Az alapellátásban dolgozó fogorvosoknál a várólisták akár félévesek is lehetnek, a rendeléseken dolgozó szakemberek pedig túl vannak terhelve. Míg egy magánpraxisban az évekig tartó fogszabályozásért akár 1,5 millió forintot is ki kell fizetni, az alapellátásban a töredékét, 200-250 ezret. Az alapellátásban a készüléket kell megvenni, amire szintén van támogatás, de a NEAK csak 18 éves korig támogatja a fogszabályozást.

Forrás

vg.hu

Hírarchívum